Waarderend communiceren

Waarderend communiceren is de blauwdruk van Kus De Kikker. We noemen waarderend communiceren “kikkerkussen”, omdat het je helpt eigenwaarde te bevorderen, contact te maken met de ander en jezelf, en te weten waar het écht om gaat. Je zorgt zo voor minder (innerlijke) conflicten, je creëert ruimte voor relevante en vooral duurzame oplossingen, en je slaagt erin je doelstellingen te realiseren. Je tovert het beste uit elkaar, de kikker wordt terug prins(es).

Aan de hand van enkele handige methodieken ontdek je waar het voor jezelf en voor de ander echt om gaat. Je leert luisteren naar jezelf en je leert je boodschap overbrengen naar de ander. Daarnaast ontdek je hoe je optimaal luistert naar de ander, en reageert op zijn boodschap. De bedoeling is dat beide partijen zich gehoord en begrepen voelen.

Concreet leer je hoe te reageren op het moment dat je denkt (over je kind, je partner, je baas):

  1. Wat zegt die nu? Hoe geef je iemand het gevoel dat je hem begrijpt, zonder akkoord te gaan met de boodschap?
  2. Wat doet die nu? Hoe corrigeer je iemands gedrag zonder zijn eigenwaarde aan te tasten?
  3. Waarom luistert die nu niet? Hoe maak je duidelijk waar het voor jou om gaat, zodat de ander er meer rekening mee houdt?

We reiken per situatie een nuttig stappenplan aan waarmee je aan de slag kan.

Deze communicatietechnieken zijn nuttig voor:

  • Ouders die hun kinderen willen opvoeden met zelfvertrouwen
  • Collega’s die zonder stress en strijd willen samenwerken
  • Partners die respectvol willen omgaan met elkaar
  • Ex-partners die hun geschillen willen oplossen zonder het contact met elkaar of zichzelf te verliezen. Waarderend communiceren is namelijk een krachtig alternatief voor gerechtelijke stappen. In de rechtbank worden verschillen tegen elkaar uitgespeeld. In die strijd gaat het contact met elkaar verloren en wordt de eigenwaarde van de betrokkenen aangetast. De uitspraak of oplossing is wel duurzaam (want door de rechtbank opgelegd), maar zelden voor alle partijen relevant.