Wat is hoogsensitiviteit?

Ben jij hoogsensitief? Doe de test!
Is jouw kind hoogsensitief? Doe de test.
(vragenlijsten van Dr Elaine Aron)

Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid is een mooie, aangeboren karaktereigenschap. Je ervaart het als een last of als een gave, afhankelijk van hoe jij en anderen ermee omgaan. Het is niet het zoveelste etiket, maar een term waarin mensen zich herkennen en zich (eindelijk) begrepen voelen.

Hoogsensitieve personen hebben een gevoelig zenuwstelsel, waardoor ze bijvoorbeeld geuren, geluiden, licht en sfeer sterker waarnemen. Ze hebben als het ware grotere “antennes”. Daardoor zijn ze zich vaak bewust van dingen die anderen totaal ontgaan, ze doorzien sneller verbanden, risico’s en mogelijkheden. Dat maakt hen zorgzaam, nauwgezet, voorzichtig, wijs en creatief.

Omdat ze de prikkels uit hun omgeving sterker ervaren dan anderen, hebben hoogsensitieve personen meer tijd nodig om die prikkels te verwerken. Ze moeten zich af en toe terugtrekken, maar zijn zich daar niet altijd van bewust, of krijgen er de kans niet toe. Daardoor worden ze lichtgeraakt en overbeweeglijk, of juist gesloten en neerslachtig. Soms krijgen ze foutief de stempel ADHD of autisme.

Kus De Kikker helpt hoogsensitieve kinderen, volwassenen en hun omgeving, de sterktes van hoogsensitiviteit te ontdekken en in te zetten.

Hooggevoeligheid is een kracht, zeker geen ziekte of stoornis. Een niet (h)erkende hooggevoeligheid kan wel leiden tot leerproblemen, en op lange termijn zelfs tot ernstige lichamelijke en mentale klachten (CVS, fybromyalgie, depressie, burn-out).

Kus De Kikker helpt hoogsensitieve kinderen, volwassenen en hun omgeving, de sterktes van hoogsensitiviteit te ontdekken en in te zetten. Hoogsensitiviteit positief beleven begint bij jezelf te aanvaarden zoals je bent. Niet langer het beste van jezelf maken, wel het beste uit jezelf halen. De hoogsensitieve prins(es) bevrijden uit de hoogsensitieve kikker.

Een sensitief intelligent mens staat open voor de vele prikkels uit zijn omgeving en kan deze input ook correct toepassen. Hij kan alleen de juiste keuzes maken, als hij met zichzelf en met zijn omgeving in contact kan komen. Dat is belangrijk; we worden immers niet bepaald door onze kwaliteiten, maar door onze keuzes.