Fit en gelukkig de zomer in: 4 tips

Beach body cartoon

De lente is in het land, voor je het weet is het zomer. En dus duiken we massaal de fitness in om die perfecte beach body te krijgen. Genieten van de lentezon? Korte rokjes of shorts? We wachten er soms nog mee… omdat ‘onze benen er nog niet klaar voor zijn’.

Zo loopt het fout:

  1. Als je uitstelt tot je ‘er bent’, mis je het leven. Want dat gebeurt nu. En alles om ervan te genieten, is er al. Je bent geen kikker, er schuilt een prins(es) in jou!
  2. Je legt (nog meer) druk op jezelf. Je lichaam moet eruit zien zoals jij dat wil. En wel nu meteen. Het gevolg? Dat lichaam protesteert met blessures, kwaaltjes en ziekte.
  3. Je wordt misschien wel fit, maar niet gelukkig. Als je je lichaam behandelt als een slaaf of ertegen vecht, dan raak je uit balans. En dat gaat ten koste van je geluk.

Hoe word je fit én gelukkig?

Deze tips zullen je vandaag al helpen:

1. Breng je lichaam en geest in balans

Haal de band met je lichaam aan en geef het de aandacht die het verdient. Met gezond eten/drinken en voldoende slaap, dat wist je al. En met beweging en meditatie.
Meditatie? Ja, want zo maak je contact met je lichaam, voel je hoe fit het is en wat je vandaag aankan. En je ontspant, waardoor je nadien minder kans hebt op blessures.
Tip voor een eenvoudige meditatie voor elke dag: ga zitten, voel je hartslag (aan je pols of hals) en zeg bij elke hartslag de mantra ‘Sat nam’. Doe dat 2 min. en merk hoe je hartslag vertraagt en jij tot rust komt.

2. Doe wat je graag doet

Als je sport of mediteert, stel jezelf dan de vraag of je dat echt wil. Doe je het ‘omdat het moet’? Dan voel je je een slaaf en loopt het vroeg of laat fout. Wil je fit én gelukkig worden? Zoek dan iets dat je graag doet en/of streef naar een doel dat jou echt motiveert.

3. Doe het uit liefde voor jezelf

Ga de strijd niet aan met je lichaam of geest, maar connecteer ermee en wees mild voor jezelf. Zo word je niet enkel sneller fit, maar ook instant gelukkig. Twee voorbeelden:

  • Sporten is niet vechten tegen jezelf. Dan wijs je je lichaam af, pijnig je jezelf en raak je gefrustreerd. Wees niet boos op je kilo’s, ga ermee op stap en geniet van de beweging!
  • Vecht tijdens je meditatie niet met je gedachten. Als die opduiken, merk ze gewoon op zonder erop in te gaan. Zoals wolken die je laat voorbijdrijven…

Wat mag zijn, vind rust. Wat niet mag zijn, vecht. Kan jij jezelf aanvaarden en graag zien? Dan vind je innerlijke rust en bereik je wat je wil: fit én gelukkig zijn.

4. Doe het nu, wacht niet

‘Besluiteloosheid verjaagt de gelegenheid.’ Stop dus met uitstellen en begin vandaag met bewegen en mediteren. Enkele tips om vol te houden:

  • Beslis op voorhand wat je dagelijks zal doen. Welke sport kies je? Welk soort meditatie? Waar en wanneer?
  • Plan je sport en/of meditatie voor of na iets dat je elke dag doet, zoals opstaan of middageten. Het is bewezen dat je het dan minder gemakkelijk vergeet.
  • Kies wat voor jou werkt. Rest er overdag zelden tijd voor jezelf? Plan je me time dan meteen na het opstaan. Dat geeft je een voldaan gevoel en energie voor de hele dag!

En vergeet niet: alles zit vandaag al in jou. Kus de prins(es) in jezelf, geniet van je leven en lichaam… en laat het strand niet wachten ; )